Εμφυτευματολογία

Η εμφυτευματολογία αποτελεί ίσως την πιο συντηρητική μέθοδο για την αντικατάσταση ελλείποντων δοντιών. Το εμφύτευμα αποτελείται από δύο τμήματα: το κάθε αυτό εμφύτευμα το οποίο τοποθετείται χειρουργικά στο οστό της άνω ή της κάτω γνάθου και την εκάστοτε προσθετική αποκατάσταση η οποία συνδέεται σταθερά με ένα ή περισσότερα εμφυτεύματα. Εμφυτεύματα μπορούν να αντικαταστήσουν:

α) ένα δόντι όπως γίνεται στις περιπτώσεις που δε θέλουμε να τροχιστούν τα παρακείμενα δόντια,
β) περισσότερα ή και όλα δόντια όπως γίνεται στις περιπτώσεις που δεν είναι επιθυμητή μια ολική ή μερική οδοντοστοιχία.

Το χειρουργικό τμήμα του εμφυτεύματος είναι κατασκευασμένο από τιτάνιο, ένα υλικό που είναι απόλυτα συμβατό με τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ το ποσοστό αποτυχίας εξαρτάται από την εμπειρία του χειρουργού και είναι πάρα πολύ μικρό. Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων σε πολλές περιπτώσεις είναι λιγότερο επώδυνη σε σχέση με μια εξαγωγή και σε συνδυασμό με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή ο πόνος είναι ελάχιστος.

Σημαντική παράμετρο αποτελεί η ποιότητα του εμφυτεύματος καθώς πλέον κυκλοφορούν πολλές απομιμήσεις εμφυτευμάτων που δεν ακολουθούν τα διεθνή πρότυπα κατασκευής και ασφάλειας με συνέπεια οι συγκεκριμένες λύσεις να είναι επικίνδυνες για τη γενική υγεία του ασθενούς ή η προσθετική αποκατάσταση να έχει κακή πρόγνωση.

Η συστηματική παρακολούθηση της ενδοστοματικής λειτουργίας των εμφυτευμάτων εγγυάται την άριστη λειτουργία και την καλή διατήρησή τους ίσως και για μια ζωή.